Recepti za razne bolesti

Prirodno jačanje imuniteta protiv gripa

limun-grip650

Stručnjaci preporučuju da se što više vitamina i minerala unese u organizam putem hrane, pre nego putem suplemenata, jer organizam efikasnije iskorišćava hranljive sastojke iz hrane.

Hrana koju jedemo uveliko diktira naše zdravstveno stanje. Pogrešna ishrana predstavlja glavni činilac koji snižava imunitet. Nedavno je američki časopis Prevencija objavio listu pet namirnica koje na najbolji način podižu imunitet. Na listi se nalaze: goveđe meso, narandžasto povrće, pečurke, zeleni čaj i jogurt.

Govedina je važan izvor cinka, ali sa konzumiranjem ovog crvenog mesa treba biti umeren i, naravno, jesti posnu govedinu. Inače, nedostatak cinka u organizmu povećava rizik od infekcija, jer ovaj mineral utiče na proizvodnju belih krvnih zrnaca koji su u organizmu zadužena za borbu protiv bakterija i virusa. Vegetarijanci i osobe koje ne jedu crveno meso (čiji unos, inače, stručnjaci ograničavaju), trebalo bi da jedu živinsko meso, svinjsko meso, žitarice obogaćene ovim mineralom, jogurt, mleko. Izvanredan izvor cinka su i ostrige.

Zimi bi trebalo jesti i narandžasto povrće, jer je ono bogato vitaminom A, koji je važan za našu kožu – prvu liniju odbrane imunog sistema.

I pečurke, pre svega šitake, pomažu u proizvodnji belih krvnih zrnaca. Nova istraživanja pokazuju da pečurke čine da bela krvna zrnca mnogo agresivnije brane organizam od stranih bakterija.

U borbi protiv prehlade odlični su crni i zeleni čaj, jer i oni utiču na podizanje imuniteta. Čaj je odličan izvor polifenola koji iz organizma „čiste“ slobodne radikale (koji mogu da naškode ćelijama).  

Jogurt, posebno vrste koje sadrže aktivne kulture, su odličan izvor zdravih bakterija. Posebno je dobro piti jogurt ako morate da uzimate antibiotike, jer oni ubijaju i dobre i loše bakterije. 

ŠTA JOŠ JAČA IMUNITET

Istraživanja pokazuju da brojne vrste hrane i hranljivih sastojaka jačaju imuni sistem:

  • vitamin C (južno voće, brokoli, lišće i koren peršuna, kiseli kupus, zeleno lisnato povrće)
  • vitamin E (koštunjavo voće, integralne žitarice) beli luk (prirodni antibiotik; antioksidant; čisti sluz iz grla i organa za disanje; njegov sastojak alin deluje protiv otoka sluzokože) cink (govedina, ćuretina, pasulj) bioflavonoidi (voće i povrće)
  • selen (piletina, integralne žitarice, tunjevina, škampi, beli luk, žumance, suncokretovo seme, integralni pirinač)
  • karotenoidi (šargarepa)
  • omega-3 masne kiseline (koštunjavo voće, tunjevina, skuša, losos, ulje od lanenog semena)

Stručnjaci preporučuju da se što više vitamina i minerala unese u organizam putem hrane, pre nego putem suplemenata, jer organizam efikasnije iskorišćava hranljive sastojke iz hrane.

SAVETI ZA ZIMU BEZ GRIPA

Jednostavan način da poboljšate imunitet i izbegnete grip i prehladu ove zime jeste da sledite bar neke (tri ili više) od sledećih saveta.

● Pijte limunadu! Limun je idealan zato što održava kiselo-alkalnu ravnotežu. Iscedite limun u vodu ili čaj, dodajte ga u salatu umesto sirćeta, na primer. To će doprineti održanju pH ravnoteže u organizmu, što će podržati zdrave bakterije umesto virusa i štetnih bakterija koji vole kiselu sredinu. Jabukovo sirće je još jedan odličan način da poboljšate alkalnost organizma, ali je ukus limunade prijatniji.

Za neutralizaciju kiselog stanja u organizmu možete koristiti i kuzu (ima ga u prodavnicama zdrave hrane). Kuzu se jednostavno priprema: razmutite ga u malo hladne vode i dodajte ga u supu, varivo, deserte. Inače, kuzu se koristi i za zgušnjavanje  hrane.

● Jedite južno voće, jer je ono odličan izvor vitamina C. Uz doručak popijte sveže isceđen sok od pomorandže, za užinu pojedite pola grejpfruta ili dodajte kriške mandarine u salatu uz ručak. Povećani unos vitamina C posebno je značajan za pušače, jer pušenje povećava rizik od dobijanja prehlade i potrebu za tim vitaminom.
Međutim, južno voće nije jedini izvor vitamina C; ima ga i u krompiru, paprikama, jagodama, ananasu, kiselim kupusom.
● Jedite dovoljno proteina. Ishrana sa smanjenim unosom proteina obično podrazumeva povećan unos ugljenih hidrata koji se odmah pretvaraju u glukozu, što dovodi do brzog povećanja šećera u krvi i stresa za pankreas i imunitet.

● Đumbir je još jedan borac protiv prehlade; pomaže protiv kašlja i groznice, čestih pratilaca prehlade i gripa. Napravite čaj od đumbira: dve kašičice sveže izrendanog đumbirovog korena prelijte šoljom vrele vode i ostavite da odstoji 5-10 minuta.

● Čokolada i kafa loše utiču na imunitet. Kofein „krade“ minerale i vitamine iz organizma i dehidrira ga. Ako pijete kafu, obavezno uz jednu šoljicu popijte dve čaše vode.

● Izbegavajte rafinisani, beli šećer. Ako želite da izaberete samo jednu stvar koja će vam pomoći da poboljšate imunitet - eliminišite šećer. Time ćete podići nivo energije, imunitet, sposobnost da jasno i precizno mislite.

● Jedite što više svežeg voća i povrća zbog toga što vas snabdevaju antioksidantima, vitaminima, mineralima, dijeteskim vlaknima, enzimima.

● Ljuta hrana (beli i crni luk, ren, ljute papričice) olakšava  rad zapušenim disajnim putevima; dodajte neki od pomenutih začina u hranu.

● Topla pileća supa pročišćava zapušene disajne puteve i daje dodatnu energiju. Ako u nju dodate mnogo povrća, to će pojačati njena lekovita svojstva.

● Provedite neko vreme na hladnom zimskom vazduhu. Šetajte, vežbanje utiče i na zdravlje i na radost (jer dolazi do otpuštanja endorfina).

● Ugađajte sebi, odvojte neko vreme samo za sebe, provodite vreme sa porodicom i prijateljima, čitajte, idite na masažu, u saunu i sl. Na organizam utiču emocije – ako se osećate loše i pod stresom, podložniji ste prehladi ili upali grla. Srećni ljudi su zdraviji.

● Ne zanemarujte značaj dobrog sna. Nekome je potrebno 6, a nekome 10 sati sna tokom noći, u svakom slučaju potrudite se da spavate onoliko koliko vam je potrebno. Spavanje utiče na: ravnotežu nivoa hormona (uključujući hormon rasta i hormon stresa, kortizol), snižavanje telesne težine, bolje mentalne sposobnosti, bolje raspoloženje, zdraviju kožu.

KAKO PRIPREMATI HRANU ZIMI

  • Što se tiče pripreme hrane, dobro je da veći deo onoga što jedemo bude kuvano, jer na taj način grejemo organizam. Zimi se preporučuju sledeći načini pripreme hrane:
  • Pečenje u rerni – na ovaj način sadržaj vlage u namirnicama se smanjuje, pa treba posebnu pažnju obratiti na to da jelo ne bude presuvo. Inače, jelo se stavlja u prethodno zagrejanu rernu.
  • Dinstanje korenastog povrća, samog ili u kombinaciji sa žitaricama, najbolje na susamovom ili suncokretovom ulju. Povrće bi trebalo dinstati u sasvim malo vode.
  • Kuvanje u „ekspres loncu” – ovako se pre svega kuvaju žitarice i mahunarke jer se tako brže skuvaju i omekšaju.
  • Prilikom pripremanja hrane imajte u vidu da se kuvanjem iz hrane gubi vitamin C. Istraživanja pokazuju da se ovaj vitamin može očuvati do 8 minuta kuvanja. 
  • Najbolji prirodni izvori antioksidanata:
  • kivi - sadrži više vitamina C od pomorandži
  • kineski kupus (bok čoj) - predstavlja odličan izvor vitamina A
  • avokado - obezbeđuje optimalan odnos masti, ugljenih hidrata, proteina i vitamina E
  • banane, šargarepa, sočivo, tunjevina, losos, integralnog brašno, suncokretovo seme -najbogatiji izvor vitamina B6 koji podstiče proizvodnju antitela koji se bore protiv infekcija
  • morski plodovi, jaja, ćuretina, semenke bundeve - najbolji izvor cinka. 
  • Kako napraviti zdravu zimsku supu
  • Pre kuvanja, dinstajte povrće za supu u tamnom susamovom ulju.
  • Umesto vode, dodajte supu od povrća.
  • Ako želite da napravite gustu supu, dodajte zobene pahuljice.
  • Koristite začinske trave (bosiljak je najbolji izbor).
  • Miso, pasta od soje i žitarica, od koje se pravi ukusna supa (uz dodatak korenastog povrća), može da doprinese zaštiti od viroza, bržem oporavku, otklanjanju umora. 

SAVETI

Umesto kafe, gaziranih ili zaslađenih sokova, pijte mnogo vode i čistih voćnih sokova. Takođe, možete piti čaj od kamilice ili nane, ili toplu vodu sa kriškom limuna. 

Izbegavajte premasnu i preslatku hranu. 

Jedite što više integralnih žitarica, voća i povrća.

Za probleme respiratornog trakta preporučuje se i koren lotosa (ima ga u prodavnicama zdrave hrane).

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

FacebookMySpaceTwitterDiggGoogle BookmarksLinkedinPinterest
  • Korpa je prazna

K

o

r

p

a

 mbm banner

PREPORUKE: Aronija Anti-oxi i Aronija Slim

1 650,00 RSD
Izaberite opcije
1 950,00 RSD
Izaberite opcije

Colon Cleanse (čistač creva)